KULIAH MINGGU KE 12

BORIA DI MALAYSIA

http://viewer.docstoc.com/
var docstoc_docid=”52019526″;var docstoc_title=”Boria SMP2252″;var docstoc_urltitle=”Boria SMP2252″;Boria SMP2252

Advertisements
This entry was posted in KULIAH, KULIAH MINGGU 12. Bookmark the permalink.

23 Responses to KULIAH MINGGU KE 12

 1. Marlin says:

  Harap dapat menonton secara live persembahan BORIA di UPSI..

 2. boria ini sangat popular dalam kalangan masyarakat sekarang disebabkan di peringkat sekolah telah di anjurkan pertandingan boria sehingga ke peringkat kebangsaan….khazanah jangan ditingalkan..tarian diteruskan…

 3. tidak dinafikan muzik boria amat menarik dan menghiburkan kerana mempunyai unsur-unsur jenaka

 4. Garry says:

  Boria pada masa kini lebih menarik jika dibandingkan dengan boria pada masa dahulu.Unsur kontemporari telah memberikan boria lebih bertenaga dan sangat menghiburkan

 5. Unsur – unsur lawak jenaka dan nasihat dalam boria inilah yang menyebabkan boria di minati oleh masyarakat.

 6. Harus dibuat Pertandingan Boria di UPSI supaya kelainan itu wujud..~

 7. saya bersetuju dengan cadangan shue agar menganjurkan satu pertandingan Boria di UPSI supaya Boria lebih dikenali di kalangan pelajar di UPSI khususnya pelajar muzik. pelajar muzik seharusnya mengusulkan cadangan ini ke pihak yang berkenaan. lebih menarik lagi jika pertandingan ini terbuka kepada semua pelajar yang terdiri daripada pelbagai kaum tidak kira Cina, India, Melayu, mahupun Sabah dan Sarawak. tentu menarik!!!!

 8. saya suka boria! semasa saya sekolah rendah, saya menyertai boria. hahaha

 9. Yelatu sangat farah. Boria ini lebih kepada hiburan. Menjadikan Boria sebagai satu pertandingan mungkin tidak bersesuaian. Apakata klo Boria itu dipertunjukkan sebagai persembahan dan bukannya ppertandingan. Mungkin ianya lebih menyeronokkan.

 10. betol la Ashari.. Saya menyertai boria semasa membuat persembahan sempena jubli emas sek rendah saya. Bila saya cakap untk bertanding? hahahah.. Tapi bagi saya,xsalah dibuat untk pertandingan.Lagi terhibur & menarik.

 11. Garry says:

  Menarik komen Saudari Farah dan Saudara Ashari.Teringat juga kepada zaman sekolah rendah saya dahulu,ketika menyertai pertandingan boria peringkat daerah,dengan tema Boria Anti Dadah.Pasukan Boria kami terdiri daripada 14 kelasi dan seorang tukang karang/karut.Melodi yang kami gunakan ketika itu tidak banyak bezanya dengan melodi yang kebanyakkan boria pada masa ini gunakan.

 12. grup anda perlu menambah lagi maklumat yang kurang bagi membolehkan pembaca mendapat input yang lebih

 13. bancha says:

  ya..sebenarnya input ini ada yang sedikit kurang sebenarnya..Namun tahniah atas usaha yang diberi. saya setuju dengan marlin, UPSI sewajarnya menubuhkan pasukan-pasukan muzik tradisional yang bukan sahaja tertumpu kepada penyertaan budak muzik namun juga kepada pelajar luar. Ini bukan sahaja meningkat bidang muzik tradisional malah membantu meningkat nama baik UPSI sebagai penggerak usaha memartabatkan seni tradisional.

 14. Pelajar pengajian Malaysia pernah membuat pertunjukkan boria pada malam kebudayaan yang lalu. Pertunjukkan yang sangat menarik

 15. bancha says:

  wah..bagu sla Firdaus.. Pengajian Malaysia ada tak kursus berkaitan Muzik tradisional?

 16. Marlin says:

  Mungkin pertunjukan Boria ini boleh diperluaskan lagi di tempat-tempat lain khususnya di negeri Sabah dan Sarawak yang kurang terdedah kepada muzik tradisional di Semenanjung Malaysia. Mungkin dengan pendedahan ini, kita dapat menarik minat penduduk-penduduk di negeri tersebut sekaligus dapat mengembangkan lagi warisan tradisional ini.

 17. Bancha: Pengajian Malaysia tidak ada subjek khusus berkaitan dengan muzik tradisional. Buat pengetahuan semua, persembahan boria daripada budak pengajian malaysia adalah subjek budaya dan warisan nasional.

 18. farah – pengalaman yg menarik sebab berpeluang menyertai persembahan boria dan mungkin anda sudah mengetahui asas-asas persembahan ini sebelum ini.

 19. betul kata azirul bahawa pengajian malaysia tidak ada subjek khusus mengenai muzik tradisional. kami hanya mempunyai subjek major yang berkaitan muzik tradisional adalah berdasarkan subjek major budaya dan masyarakat yang dijelaskan oleh firdaus di atas semasa sem 1. yang membawa kami ke arah mengenali muzik tradisional yang ada di Malaysia. kami diberi peluang untuk membuat pelbagai persembahan dan ini merupakan satu pengalaman bagi kami. apabila mengambil kursus SMP2252 Muzik Tradisional ini telah menyuntik kembali semangat kami untuk mengenali muzik tardisional dengan lebih dekat lagi.

 20. bancha says:

  Sayangnya kan Azirul..Muzik sebenarnya terletak dalam budaya kan sepatutnya..

 21. bancha says:

  Saudari Nurul Hana maka bagus la tindakan kamu semua mengambil subjek ini..Galakkan rakan-rakan yang lain mengambilnya ya..

 22. betul tu banca, tidak rugi rasanya ambil kursus smp2252 ini. banyak manfaat yang diperoleh darinya. untuk persediaan ke sekolah besok. akan ku jadi guru pembimbing persatuan kompang di skola hehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s