KULIAH MINGGU 6


http://viewer.docstoc.com/
var docstoc_docid=”50467028″;var docstoc_title=”Kuliah Minggu 6″;var docstoc_urltitle=”Kuliah Minggu 6″;Kuliah Minggu 6

http://picasaweb.google.com/s/c/bin/slideshow.swf
Gambar Pelajar SMP2252 Kumpulan Hari Isnin
http://www.youtube.com/v/ZUVvp_b8O1c?fs=1&hl=en_US&color1=0x5d1719&color2=0xcd311b&border=1

http://picasaweb.google.com/s/c/bin/slideshow.swf
Gambar Pelajar SMP2252 Kumpulan Hari Rabu

http://www.youtube.com/v/t7GtyC3F988?fs=1&hl=en_US&color1=0x5d1719&color2=0xcd311b&border=1

Advertisements
This entry was posted in KULIAH MINGGU 6. Bookmark the permalink.

31 Responses to KULIAH MINGGU 6

 1. wah sungguh hebat persembahan kompang yang berlangsung dalam sesi kuliah pada pg td..tahniah kepada rakan-rakan yang terlibat. terima kasih juga kepada En. Amran dan rakan-rakan pendidikan muzik kerana memberi tunjuk ajar. Pengalaman bermain kompang hari ini akan saya manfaatkannya suatu hari nanti insyaAllah.

 2. noor zakiah says:

  tak sangka persembahan kompang boleh dipelbagikan…menarik video yang ditayangkan oleh en. Amran tadi…yang yang paling best bila berpeluang berkompang bersama rakan-rakan di kelas tadi..syabas kawan-kawan….

 3. 1st time pegang dan main kompang…best!!!.. tq en amran

 4. pengalaman pertama kali bermain kompang sukar untuk diungkapkan, walaupun tangan terasa sedikit sakit namun kepuasan dan keseronokan bermain alat muzim tersebut telah menenggelamkan kesakitan yang dialami.Terima kasih juga kepada en amran dan rakan-rakan sekuliah yang lain terutama rakan-rakan daripada program muzik kerana banyak membantu.

 5. niq89 says:

  best betul main kompang….walaupun sumbang bunyinya…siap nyanyi lagi lagu kahwin sambil main kompang….happy sangat-sangat

 6. pertama kali bermain kompang rasa best sangat….terima kasih kepada Encik Amran dan kawan-kawan sekuliah kerana beri saya peluang untuk merasai pengalaman ini dan memberi tunjuk ajar kepada saya….arigatoo gozaimasu sensei Amran dan kawan-kawan….

 7. Suatu proses pengajaran dan pembelajaran yang berkesan.Walaupun dengan beberapa kali percubaan, kumpulan pelajar di lihat dapat mengaplikasikan proses permainan dengan begitu berkesan.Syabas untuk en amran di atas teknik dan tunjuk ajar yang begitu sistematik. Tidak dilupa juga para pelajar sekuliah yang menunjukkan suatu kesungguhan yang jitu untuk mengaplikasikan teori yang dipelajari.Akhir kata,tunjangkan tradisi demi generasi.

 8. paling hebat main kompang dalam kursus ini…

 9. Saya suka cara teknik dan tunjuk ajar En Amran yang sistematik ini dan semua orang dapat input ilmu yang banyak tentang kelas kulian minggu ini. Like it~~

 10. kelas hari tu sangat seronok kerana dapat tawaf sambil bermain kompang…hehe…ala-ala di mekah la,…haha

 11. noor zakiah says:

  Soalan Debat.(Noor zakiah)PC: Saya sangat bersetuju dengan kenyataan ini kerana pada masa kini muzik tradisional telah dipinggirkan oleh sebahagian besar rakyat malaysia apatah lagi golongan muda yang begitu taksub kepada muzik moden yang lebih rancak. Justeru bagi menarik minat golongan muda serta dewasa pembaharuan perlu dilakukan agar muzik tradisional khususnya gamelan dan caklempong dapat diminati oleh golongan-golongan muda serta dewasa. Budaya sering bergerak mengikut peredaran zaman dan masa jadi tidak salah jika muzik tradisional ini diperbaharui mengikut edaran zaman bagi menarik minat golongan muda agar muzik ini dapat diterima pakai oleh golongan tersebut. Jika dikaji, golongan muda ini lebih sukakan muzik yang lebih rancak dan moden, bagi menarik minat mereka kita perlu fikirkan sesuatu dengan gubahan kontemporari muzik tradisional gamelan dan caklempong agar ia dapat di gilai oleh golongan muda ini. jika ada yang masih mempertikaikan kenapa muzik tradisional ini harus diubah atau keaslianya mesti dijaga maka saya merasakan bahawa sukar sekali untuk merancakkan muzik tradisional seperti rancaknya muzik moden di kalangan golongan muda. Saya sekali lagi menegaskan bahawa muzik tradisional perlu diperbaharui jika mahukan golongan muda meminatinya.

 12. Siti Rohaya says:

  Seronok sangat main kompang pada kelas hari itu, yang penting semua dapat merasai pengalaman tersebut.

 13. best gak main kompang kan…tapi lagi best dengan main kompang sambil nyanyi hahaha madu 3….!!!

 14. Haslina says:

  “Adat Dijunjung,Budaya Disanjung"

 15. Haslina says:

  Bersama Melestarikan Budaya Warisan Kita.“Adat Dijunjung,Budaya Disanjung"

 16. Teringat saat-saat ditemuduga untuk memasuki UPSI dulu..huhu~bermain kompang tanpa tahu rentak dan cara pukulan..Kini, setelah berjaya saya sudah tahu untuk memainkan kompang dengan cara yang betul. Kuliah kali ini sangat menghiburkan kerana dapat bermain kompang sambil menyanyikan lagu. Saya rasa semua pelajar sangat seronok dan tidak akan melupakan pengalaman ini selain dapat masuk Youtube..huhu~Terima kasih En.Amran.Kuliah yang sangat menarik.

 17. shue – kita harus belajar dari kesilapan lalu. mungkin dulu semasa ditemuduga anda tidak pernah bermain kompang. tp kini setelah menyelami muzik kompang ini dengan lebih mendalam di UPSI saya percaya anda kini sudah mahir dan boleh membuat demonstrasi yang baik sekiranya di beri peluang.syabas..

 18. setelah sekian lm tidak bermain kompang, akhirnya saya dapat bermain kompang smula.. hehehe

 19. sungguh menyesal ndak menghadirkan diri pada kuliah ini..Apapun,tahniah kepada semua yang terlibat. Anda semua kelihatan comel.

 20. Padan muka.. hahahaha.. Time kasih, saya memg comel.. Xg2 ashari??

 21. Pengalaman bermain kompang amat bermakna. Pada pendapat saya, muzik kompang juga kita boleh pelbagaikan seperti memasukkan rentak muzik – muzik moden bagi menarik golongan muda sebagai hiburan bukan sahaj untuk majlis perkahwinan.

 22. bancha says:

  saya maih ingat s.h.u.e..anda pergi temuduga menggunakan kompang. Seni permainan kompang sebenarnya semakin diberi perhatian kerana ia telah menjadi salah satu sukatan wajib di sekolah rendah. Namun di sekolah menengah ia masih kurang mendapat sambutan. Bukanlah saya mengemukan fakta yang salah namun, pertandingan yang lebih sengit berlaku di sekolah rendah ketika saya pergi menyaksi pertandingan kompang di putrajaya pada tahun lepas.

 23. Marlin says:

  Sememangnya tidak dapat dinafikan bahawa permainan kompang semakin dilupakan terumatanya dalam golongan muda pada masa kini. Namun dengan usaha pelbagai pihak, permainan ini semakin menarik minat masyarakat termasuklah pelajar-pelajar sekolah. Hal ini dapat dilihat dengan adanya pertandingan kompang formasi yang semakin mendapat sambutan dewasa kini. Diharapkan agar usaha untuk menarik minat golongan muda ini berterusan dan lebih menyeluruh.

 24. Permainan kompang amat sinonim dengan orang Melayu. Persembahan kompang amat unik dan keunikan ini terserlah apabila adanya pertandingan kompang formasi diadakan.

 25. bancha says:

  Ya Marlin. Selain tertumpu kepada golongan kanak-kanak wajar juga ia ditimpukan kepada golongan dewasa atau lebih tepat lagi kepada keseluruhan masyarakat umumnya. Tahnaiah kepada Farah yang ingat Ashari memuji dia comel.

 26. time kasih bancha.. nant, kita tubuhkan kump kompang upsi plak.. masukkan dlm bajet tahunan k

 27. Juster says:

  Kulaih kali ini lebih kepada praktikal iaitu bermain kompang. Kompang merupakan salah satu alat muzik yang popular di kalangan masyarakat Melayu d Malaysia. Sering digunakan di majlis perkahwinan, dan majlis formal yang lain. Semua rakan sekuliah berpeluang bermain kompang dengan beberapa jenis rentak. Suasana seperti ini merupakan satu kenangan dan tidak pernah kita alami lagi apabila berada di alam pekerjaan kelak. syabas untuk semua!

 28. bancha says:

  Farah: Sebenarnya kita boleh sahaja mewujudkan kelab kompang. Terdapat pasukan antara kolej, namun kita masih tiada persatuan yang menguruskan aktiviti peringkat IPT. Nak harap MAKUM saya kurang berminat. Apa kata Farah jadi penggerak dengan bakal suami tercinta..

 29. bancha says:

  Pujian tu wajar kita berikan kepada semua pelajar bukan muzik ya juster kerana mereka tekun untuk belajar semua ini..

 30. salah satu sebab saya memilih pengayaan muzik tradisional adaalah untuk belajar kompang ehee..

 31. Antara tajuk penting yang perlu diberi perhatian untuk peperiksaan akhir. Selamat menjawab peperiksaan buat sahabat-sahabta semua. (^_^)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s