KULIAH MINGGU 2:SOUNDSCAPES, BUDAYA, SEJARAH, KATEGORI, STRUKTURhttp://viewer.docstoc.com/
var docstoc_docid=”47682463″;var docstoc_title=”Kuliah 2″;var docstoc_urltitle=”Kuliah 2″;Kuliah 2

Advertisements
This entry was posted in KULIAH MINGGU 2. Bookmark the permalink.

31 Responses to KULIAH MINGGU 2:SOUNDSCAPES, BUDAYA, SEJARAH, KATEGORI, STRUKTUR

 1. SalamKeseluruhan pembelajaran hari ini menarik dengan beberapa tayangan video.Namun saya masih kurang jelas berkaitan konsep muzik.

 2. salamwah ni kali pertama sya ada blog sendiri dan membuat kerja di dalam blog..ianya banyak keistimewaan dan banyak informasi yang saya dapat disini

 3. syafiqa says:

  kuliah hari ini amat menarik terutamanya video-video yang ditayangkan. yang paling menarik minat saya ialah video kuda kepang. pada sesiapa yang tidak pernah melihatnya sebelum ini pasti merasa pelik, tetapi bagi saya itu adalah salah satu keistimewaan yang kita ada.

 4. untuk keseluruhan,kuliah semalam begitu menarik bagi saya. banyak perkara baru yang saya pelajari terutamanya tentang muzik tradisional. segala maklumat amat lengkap dan menarik.

 5. menarik kuliah minggu ini.walaupun banyak perkara diserapkan dalam masa yang sama. terima kasih en.amran.

 6. kuliah minggu ni bestlah.kita dapat tahu sedikit sebanyak tentang konsep muzik dah sejarah kewujudan muzik2 di nusantara hiiiiiiiii..

 7. kuliah pada minggu amat menarik perhatian saya kerana banyak ilmu baru yang dapat saya pelajari. paling saya suka adalah bila ditayangkan video kuda kepang. harap dapat ditayangkan dengan penuh nant.tq

 8. salam..kuliah ini sememangnye menarik sebab banyak tayang mengenai seni seperti tarian yang saya tidak tahu sebelum ini tetapi pada kuliah ini saya dapat menambah pengetahuan mengenai seni itu.

 9. assalamualaikum..alhamdulillah..banyak yang kami belajar dan tayangan video yang amat menarik membuat kami berminat untuk lebih mengetahui dengan lebih mendalam. tayangan video kuda kepang memang antara yang menarik pehatian.

 10. salam…sememangnya kuliah pada minggu ini begitu bermanfaat bagi saya.Cara penyampaian,slide show dan video-video yang ditayangkan dapat membuatkan saya memahami dengan jelas apa itu soundscape secara keseluruhannya dan antara video yang paling menarik ialah hadrah dan kuda kepang.:)TQ

 11. Kuliah pada minggu ini amat menarik minat saya dan mendedahkan saya dengan pelbagai ilmu yang baru mengenai Muzik Trasional Malaysia. Pelbagai konsep telah saya pelajari di dalam kuliah ini. Saya juga telah dipertonton dengan pelbagai contoh-contoh muzik yang ada dan menarik minat saya untuk mengetahuinya dengan lebih mendalam terutama sekali Kuda Kepang.

 12. nurulliyana says:

  salam.kuliah ini memang menarik. hal ini keran ia memberi pendedahan awal kepada saya apa itu muzik tradisional dan kandungan pembelajaran itu.walaupun begitu masih terdapat beberapa perkara yang masih perlu saya fahami.

 13. Assalamualaikum w.b.t…salam 1 malaysia…sememangnya kuliah ini adalah satu-satunya yang menarik kerana mempelajari muzik traditional malaysia..

 14. Assalamualaikum w.b.t…salam 1 malaysia…sememangnya kuliah ini adalah satu-satunya yang menarik kerana mempelajari muzik traditional malaysia..

 15. Marlin says:

  Kuliah pada minggu ke-2 sangat menarik. Hal ini dapat dilihat dari segi tajuk pembelajarannya iaitu soundscape, budaya muzik, sejarah, kategori alat muzik dan konsep/struktur. Dalam pembelajaran seperti ini, pelajar dapat didedahkan dengan pelbagai pengetahuan mengenai muzik termasuklah muzik tradisional di Malaysia dan pengaruhnya. Pengetahuan seperti ini sangat penting bagi generasi masa kini agar dapat meningkatkan apresiasi pelajar terhadap muzik tradisional. Diharapkan pelajar dapat menambah pengetahuan yang ada dengan pembelajaran seperti ini. Pembelajaran dengan bantuan teknologi internet banyak membantu dalam meningkatkan kefahaman pelajar.

 16. Assalammualaikum w.b.t & salam sejahtera.Secara keseluruhannya, saya mendapati bahawa kuliah pada minggu kedua ini semakin menarik. Hal ini kerana apa yang diajari sedikit sebanyak dapat menambahkan ilmu pengetahuan yang sedia ada walaupun saya adalah pelajar Pendidikan Muzik. Pembelajaran seperti yang dilaksanakan lebih berkesan kerana apa yang dipelajari diajari secara terus menerus. Contohnya seperti adanya tayangan video secara langsung serta ianya mudah difahami. Selain itu, pelajar yang baru mempelajari muzik juga kelihatan tertarik dengan tajuk-tajuk yang diajar yang berkaitan dengan muzik. Walaupun pada awal kuliah saya tidak begitu memahami akan maksud soundscape, tetapi apabila telah diberi penerangan, saya sudah faham apakah yang dimaksudkan dengan soundscape secara keseluruhannya.

 17. DUELER86 says:

  Muzik Tradisional sangat menarik.Nak study sungguh2 ni..heheheTapi saya lambat sikit nak buat kerja online ni, tak mahir lagi.

 18. Suatu proses pembelajaran yang menarik dan amat menyeronokkan.Setiap minggu memberikan ilmu dan pendedahan yang baru kepada saya bukan sahaja didalam subjek Muzik tradisional malahan dalam proses mendalami teknik dan kemajuan ICT dan blogger ini.Credit to En Amran.!!

 19. Kuliah pada minggu ini sangat menarik.pembelajarannya iaitu soundscape, budaya muzik, sejarah, kategori alat muzik dan konsep/struktur. Dalam pembelajaran seperti ini, pelajar dapat didedahkan dengan pelbagai pengetahuan mengenai muzik termasuklah muzik tradisional di Malaysia dan pengaruhnya. Pengetahuan seperti ini sangat penting bagi generasi masa kini agar dapat meningkatkan apresiasi pelajar terhadap muzik tradisional. Diharapkan pelajar dapat menambah pengetahuan yang ada dengan pembelajaran seperti ini. Pembelajaran dengan bantuan teknologi internet banyak membantu dalam meningkatkan kefahaman pelajar

 20. Salam.Kuliah kedua telah memberi pendedahan kepada saya tentang perkara asas yang terdapat dalam muzik. Apa yang lebih penting adalah saya telah mampu untuk mengetahui apa yang dimaksudkan dengan soundscape, budaya dan asal usul sesuatu muzik, bagaimana mengklasifikasi alat muzik dan mengetahui konsep asas dalam muzik. Kuliah juga sangat menarik kerana dibantu oleh tayangan video secara terus bagi memudahkan pemahaman. Selain itu, kuliah ini memberi pendedahan kepada jenis muzik tradisional yang selama ini tidak saya ketahui. Ia penting terutamanya kepada generasi baru bahawa negara ini kaya dengan pelbagai warisan muzik tradisional sejak dari dahulu dan ia perlu untuk dikekalkan.

 21. kuliah pada minggu ke 2 amat menarik dimana saya dapat mengetahui sejarah perkembangan muzik serta peka terhadap bunyi dengan menggunakan deria dengar. disamping itu, kuliah ini dapat memberi input yang bermakna pada diri saya misalnya dalam mengesan dan mengenali kategori alat muzik dan struktur / konsep dalam muzik itu sendiri… tima kasih pada en Amran yang banyak memberi sumber2 tambahan dalam meningkatkan pengetahuan kepada kami semua.

 22. salam…sungguh menarik rupanye belaja muzik tradisional nie..sebelum nie saya x tahu pun ape jenis-jenis alat muzik tradisional..yang saya kenal hanyalah kompang, gong, serunai, gendang..itu sahaja..rupa-rupanya banyak lagi alat-alat muzik tradisional yang ada..setelah masuk kelas muzik tradisional smp2252 nie saya dapat tahu serba sedikit tentang alat-alat muzik, bila dan dimana ianya digunakan…terima kasih En. Amran..

 23. Garry says:

  Sayangnya saya hanya dapat mengikuti kursus ini pada minggu ke 4.Saya telah ketinggalan satu sesi kuliah yang sangat penting.Terima kasih kepada Encik Amran kerana dengan adanya blog ini,saya dapat rujuk kembali 4 sesi kuliah yang saya telah tertinggal.

 24. saya tertarik lihat video2 yang disajikan.. kuliah menceritakan asal usul muzik,pengaruh muzik kita masa kini. Budaya muzik jg mempengaruhi

 25. Pembelajaran yang sangat menarik. En Amran mengajar berkaitan tentang cara – cara untuk memfokuskan diri dengan mengguankan keseluruhan deria bagi mengecam bunyi.

 26. istilah "soundscape" adalah antara yang menarik dalam tajuk kuliah pada minggu ini. Teknik pemahaman fokus topik ini dapat dijelaskan dan difahami oleh pelajar.Pengetahuan tentang asas dalam muzik yang menarik dan menguatkan lagi teori asas sebagai pelajar muzik.thx sir..

 27. bancha says:

  Kuliah pertama saya yang amat memberangsangkan. Kesimpulannya sundscapes merupakan pemandangan bunyi yang dapat kita hayati melalui pendengaran seperti apa yang diterangkan En. Amran. Namun ia juga merujuk kepada rakaman audio bunyi daripada bunyi-bunyi persekitaran yang direkodkan dan digubah menjadi satu persembahan. Anda akan lebih apa yang diterangkan jika anda melihat video yang dipertontonkan pada sesi ini.

 28. bancha says:

  Cuma di Malaysia sayangnya bidang ini masih kurang diberi perhatiankan.

 29. Marlin says:

  Kini barulah saya sedar bahawa pelajaran pada minggu ke-2 ini sangat penting dan dapat digunakan dalam subjek-subjek yang lain terutamanya dalam subjek muzik. Hal ini demikian kerana, muzik memerlukan pelajar supaya mendengar dengan baik dan kritikal. pendengaran yang kritikal atau juga dikenali sebagai "kritikal listening" sangat berguna dan merupakan salah satu kemahiran yang penting dalam muzik.

 30. bancha says:

  Ya marlin, saya setuju namun saya telah lama sedar..haha

 31. yang paling saya suka adalah belajar mengenai soundscape. Ia menguji tahap pendengaran dan tumpuan pelajar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s